Reglement

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam (GPR) bestaat uit vier categorieën, te weten:

  • Bands: Deelnemers in deze categorie spelen pop, metal, rock, punk, nu-soul, wereldmuziek, ska, electropop, funk, reggae, indie en verwante muziekstijlen. Het draait om eigen muziek in bandsetting.
  • Hiphop: Deze categorie is bedoeld  voor vocalisten (zang, rap) en producers die zich richten op hiphop, trap, R&B songs, rap, dancehall, funk, nu-soul, reggae, urbanpop, freestyles etc. en dit live kunnen performen zonder band, middels het gebruik van een cd, usb of laptop met eigen muziek, waarover live wordt gezongen of gerapt. Acts bestaan maximaal uit drie leden (let op: dus ook géén extra featurings!).
  • Producer: De deelnemers zijn producers of dj’s, die eigen tracks produceren (en mixen). Hieronder valt alle elektronische geproduceerde muziek, zoals bijvoorbeeld house, techno, breakbeat, trap, dubstep, club, garage, electro-clash, drum ‘n’ bass, etc. Deelnemers in deze categorie geven tijdens de finale geen live performance, maar krijgen een uur de tijd om een track te bouwen met de samplekit, aangeleverd door Triphouse.
  • Singer/songwriter:  Een singer/songwriter is de componist en tekstschrijver van het uitgevoerde materiaal. Begeleiding door maximaal drie andere muzikanten is toegestaan. Het is in deze categorie niet toegestaan een drumstel te gebruiken. Percussie is wel toegestaan. Alle genres zijn welkom, zolang de tekst en het liedje centraal staan.

Fase 1: Inschrijven en selectie

1. Het traject van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam bestaat uit een demoselectieronde, coaching voor de finalisten, de finale en het natraject voor de winnaars.
2. De GPR behoudt zich het recht voor om in het belang van een act (slagingskans) deze in te delen bij een andere categorie dan die waarvoor deze act zich heeft ingeschreven.
3. Deelname aan de GPR is alleen mogelijk voor Rotterdamse muzikanten. Dit houdt in dat meer dan de helft van de groep of act in Rotterdam woont en de groep of artiest zich als Rotterdamse* groep/artiest profileert (o.a. op social media).
4. Inschrijving geschiedt door middel van het volledig invullen van het online inschrijfformulier, en het aanleveren van drie tracks, een video van een recent live fragment, en een presskit met duidelijke promotiefoto, een recente biografie, en links naar de socials. Alle inschrijvers ontvangen direct een ontvangstbevestiging.
5. Een act dient zich in te schrijven met hetzelfde aantal muzikanten waarmee de act normaliter optreedt en zich profileert. Bij selectie voor de finale dient de artiest met ditzelfde aantal muzikanten op te treden.
6. Om de inschrijving af te ronden dient de act zich ook bij de Popunie in te schrijven.
7. Fysiek ingezonden materiaal blijft eigendom van de Popunie.
8. Ingezonden nummers en video’s mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.
9. De deelnemer geeft de Popunie het recht om foto’s, biografie en geluidsfragmenten te gebruiken voor promotionele doeleinden. De deelnemer gaat akkoord met eventuele promotionele openbaring van het ingezonden materiaal en repertoire op de Popunie websites (streaming radio) en via social media kanalen.
10. Alle genres binnen de popmuziek zijn toegestaan. Tijdens het optreden zijn covers niet toegestaan. De composities zijn eigen en oorspronkelijk werk en maken geen inbreuk op auteursrecht van derden.
11. De band, artiest of act mag geen commercieel platencontract hebben, een cd hebben uitgebracht via een (major) platenmaatschappij of zich beroepsmatig met het componeren en/of uitvoeren van popmuziek bezighouden. Neem bij twijfel contact met ons op.
12. Deelnemers kunnen maximaal twee keer per vier jaar geselecteerd worden voor de finale.
13. De Popunie draagt er zorg voor dat de deelnemer bij de demoselectie en de finale door een deskundige vakjury beoordeeld wordt. Deelnemers worden beoordeeld door personen die beschikken over beroepsmatige kennis van en/of bovengemiddelde affiniteit met de betreffende genres en stijlen.
14. De beslissing van de jury is bindend. Alle deelnemers krijgen bij de demoselectieronde een gesprek met de jury. Artiesten moeten zelf zorgen dat ze hierbij aanwezig zijn. Indien de artiest afwezig is heeft hij/zij geen recht op een nieuw gesprek of een juryrapport. Deelnemers mogen zelf een geluidsfragment maken van het gesprek met de jury. Na de finale krijgen alle finalisten een kort juryrapport.

Fase 2: Coaching en finale

15. In alle categorieën worden 4 acts door de jury uitgenodigd voor de finale en het voorafgaande coachingstraject, dat plaatsvindt op kantoor bij de Popunie. Dit maakt onderdeel uit van het GPR traject, waarbij kennismaking met de Popunie en het updaten van het portfolio van de band of act centraal staat.
16. De Popunie behoudt zich het recht voor om via een wildcard een act in de finale te plaatsen.
17. Voor deelname aan het coachingstraject ontvang je geen gage, uitkoop- of onkostenvergoeding.
18. Bij selectie voor de finale dient er in de categorieën Bands, Singer/Songwriter en Hiphop een 20 minuten durende set gespeeld te worden (met eigen repertoire) en is het maken van een stageplan verplicht. In de categorie Producer wordt er tijdens de finale een nieuwe track geproduceerd op basis van een door de organisatie aangeleverde samplepack.
19. Bands of acts dienen tijdens de finale gebruik te maken van de door de organisatie beschikbaar gestelde backline / dj set.
20. De deelnemers zijn aansprakelijk voor de eventueel door hen toegebrachte schade aan backline of materiaal van de zaal en organisatie.
21. Finalisten ontvangen consumptiebonnen voor drinken. Voor eten zorgen de acts zelf.
22. Normaliter dienen voor de finale geselecteerde bands en acts voor de finales 10 toegangskaarten af te nemen. Optreden in de finale kan alleen wanneer het gefactureerde bedrag uiterlijk twee weken vóór het optreden door de Popunie is ontvangen.
23. De deelnemer geeft de Popunie het recht tijdens de optredens beeld- en geluidsopnamen te maken en deze te gebruiken voor promotionele doeleinden.
24. De finalisten ontvangen een gage van € 320,- per muzikant met een maximale hoogte van € 1.920,- per band. De bedragen zijn bruto (oftewel incl. eventuele btw, premies, commissies etc.). De uitbetaling van de gage gebeurt achteraf door middel van factuur (middels een modelovereenkomst/eigen verklaring/ipv) of factuur via een verloningsbedrijf.

Fase 3: Winnaars en natraject

25. Het prijzenpakket komt alleen ten goede aan de winnende act. Niet aan derden of eventuele afsplitsingen van de act. Dit prijzenpakket dient ter promotie van deze act en kan bestaan uit o.a. optredens, opnamen, workshops en een geldprijs.
26. Bands en acts zijn bereid om de eventuele promotionele optredens op festivals en in poppodia behorende bij het prijzenpakket tegen onkostenvergoeding (hoogte verschilt per optreden) te verzorgen.

Algemeen

27. Medewerkers van de Popunie zijn uitgesloten van deelname.
28. Dit reglement kan waar nodig worden gewijzigd door de organisatie. Bij grote veranderingen informeert de organisatie de artiest.
29. Door ondertekening van het inschrijfformulier verklaart de vertegenwoordiger van de deelnemende band of act op de hoogte te zijn van het reglement, zich hieraan te houden en namens alle bandleden te handelen.

* De wedstrijd staat open voor bands/acts uit Rotterdam en de Stadsregio Rotterdam: Lansingerland, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard.